
Zapobieganie próchnicy za pomocą nanocząstek
27 lipca 2016, 11:42Badacze z Uniwersytetu Pensylwanii wykorzystali nanocząstki do rozbijania płytki nazębnej i zapobiegania próchnicy.

Minimalnie uszkadzający, tani laser ceramiczny
21 lipca 2016, 11:49Naukowcy z Moskiewskiego Instytutu Fizyki i Technologii (MIPT) opracowali ceramiczny laser o dużej mocy. Można go wykorzystywać jako minimalnie uszkadzający skalpel laserowy lub do cięcia czy grawerowania materiałów kompozytowych.

Niezwykła koewolucja mrówek i grzybów
21 lipca 2016, 10:05Wkrótce po wyginięciu dinozaurów grupa mrówek z Ameryki Południowej zajęła się uprawą grzybów. Badania genetyczne grzybów i mrówek dowodzą niezwykle długiej historii rozwoju wzajemnej adaptacji. Przez miliony lat mrówki wypracowały takie metody uprawy grzybów, które przewyższają wydajnością ludzkie rolnictwo.

Oko rejestruje pojedynczy foton
20 lipca 2016, 11:35Na University of Illinois at Urbana-Champaign udało się odpowiedzieć na postawione przed 70 laty pytanie o granice czułości ludzkiego wzroku. Okazało się, że jesteśmy w stanie wykryć pojedynczy foton

Co za dużo, to niezdrowo dla jaj
7 lipca 2016, 11:21Przykład zagrożonych żółwi zielonych (Chelonia mydas) z Raine Island pokazuje, że nie zawsze w dużej liczbie siła. Okazało się bowiem, że wskaźnik wylęgowości jest ograniczony właśnie przez zbyt dużą liczbę sąsiadujących gniazd.

Starbon pomoże przechwytywać dwutlenek węgla
6 lipca 2016, 08:03Na University of York opracowano nową metodę przechwytywania dwutlenku węgla u źródła jego emisji. Specjaliści wykorzystali w tym celu Starbon, materiał wytwarzany z odpadowej biomasy, który został po raz pierwszy uzyskany przed 10 laty właśnie na York University

Piłkarskie nogi pod naukową ochroną
4 lipca 2016, 11:12Możliwe, że wkrótce Messi czy Lewandowski nie będą już drżeli o swoje nogi przy każdym zadanym im faulu. Przygotowane przez Polaków ochraniacze sprawią, że piłkarz niemal nie odczuje bólu zadanego przez przeciwnika. Energię kopnięcia pochłonie ochraniacz.

Czekolada z dodatkiem 50% wołowiny
21 czerwca 2016, 12:38Mustafa Farouk, technolog żywności z Ag Research, stworzył wysokobiałkową czekoladę zawierającą 50% wołowiny. Chce zachęcić do niej ludzi, współpracując ze sklepem Devonport Chocolates z Auckland.

Wydzielina lepka jak miód pomaga kameleonom w polowaniu
21 czerwca 2016, 11:38Fizycy ustalili, że kluczem do sukcesu myśliwskiego kameleonów jest lepka jak miód wydzielina na języku.

Skóropodobny materiał z włókien z liści ananasa
20 czerwca 2016, 13:02Piñatex to skóropodobny materiał wytwarzany z liści ananasa. Wynalazła go dr Carmen Hijosa, założycielka firmy Ananas Anam.